DB_Bouwwerken.be

DB_Bouwwerken.be

Over het blog:

Bouwtips voor de doe-het-zelver.

Bouwen en verbouwen, zowat iedere vlaming hoeft het ooit in zijn leven wel eens te doen. Sommigen onder ons willen er zelfs hun beroep van maken.

Op dit blog zal u dan ook binnenkort stelselmatig info zien komen i.v.m. tips&tricks die van pas kunnen komen tijdens het bouwen of verbouwen.

Ook studenten uit de bouwsector zullen hier terecht kunnen voor wat naslagwerk m.b.t. de bouwopleiding.

Veel plezier.

Mortel

MengverhoudingenPosted by Admin 26 Feb, 2014 10:01:28

Ingrediƫnten van een goede mortel:

- Gewassen rivierzand (niet in zakken verkrijgbaar) of Rijnzand 0.2

- Cement

- Mortelvet (luchtbelvormer)

- Water


De basis mengverhouding voor mortel is 1 deel cement op 3 delen zand, mortelvet wordt toegevoegd om de verwerking van mortel vlotter te maken en ook om de verwerkingsduur te verlengen. Water voeg je toe tot de gewenste verwerkbaarheid is bekomen.

Bij gebruik van een gote betonmolen wordt niet alles specifiek afgewogen maar wordt een standaard gebruikt van:

- 25 a 30L water

- 15cl Mortelvet/luchtbelvormer

- 40 volle schoppen zand

- 50kg cement (of 2 zakken van 25kg)

Het is raadzaam eerst het water en het mortelvet in de molen te doen terwijl de molen draait, daarna 20 schoppen zand bij doen en daarna de 50kg cement. Wanneer u hierbij merkt dat de specie in de molen te droog is kan u eventueel nog een scheut water bij doen zodat deze nog goed mengt, er moeten echter nog 20 schoppen zand bij.


Bij gebruik van een kleine betonmolen wordt de hoeveelheid van een grote betonmolen gehalveerd. Ook weer rekening houdend met de vochtigheid van het zand. Kleinere betonmolens hebben ook de neiging om minder vlot te mengen dan grote molens, hou hier rekening mee bij het toevoegen van water.


Bij het mixen van mortel in een kuip wordt de algemene regel van 1 op 3 wel toegepast. Afhankelijk van de grote van de kuip, of de benodigde hoeveelheid kan u 3 schoppen zand en 1 schop cement, of bij grote kuipen 3 emmers zand en 1 emmer cement. Droog mengen met de mixer, 2 a 3 dopjes mortelvet bij doen en aanvullen met water tot de gewenste verwerkbaarheid is bereikt.

Let op: Hou ook rekening met de vochtigheid van het zand, droog zand vraagt doorgaans meer (de 25 a 30L) water dan nat zand, begin bij nat zand dus met minder water.